השמנה/תת משקל
והתנהגות אכילה
בילדים ובני נוער
תזונת ילדים ונוער היא ללא ספק מהמאתגרים גם את ההורים וגם כמובן אותנו אנשי המקצוע, במיוחד בעידן הנוכחי בו בצד האחד נמצאים ההורים עסוקים המבקשים תזונה טובה, בריאה, טעימה, זמינה וקלה להכנה, ובצד השני, שפע ומגוון שעומדים בתנאי הזמינות וקלות ההכנה, אולם לא תמיד בתנאי הבריאות.
לאתגר הנ"ל מצטרפים אתגרים נוספים בדמות השמנה/תת משקל, בררנות אכילה, הפרעות קשב וריכוז, מצבים או מחלות הקשורים בתזונה (למשל, צליאק, סוכרת, מחלות מעיים כרוניות ועוד) שלעיתים גם משלבים טיפולים תרופתיים שלהם גם השפעות על תזונת הילד, התנהגות האכילה ובחירות המזון שלו.
הבנה זו, הביאה אותי, בשלב מוקדם מאוד בחיי המקצועיים, להשתלם בתחום תזונת הילדים והספורט ולהעמיק בחידוד השפה הטיפולית והעצמת המטופל, כל זאת במקביל, להעמקת הידע בהשפעות המטבוליות/הרגשיות על הגוף של ההתערבות עצמה.
לאורך השנים טיפלתי בילדים ובני נוער במסגרות רבות ובהן שירותי בריאות כללית, מכבי, מרכזי ספורט (סטודיו C, שייפ-הולמס פלייס ועוד), מרכזי טיפול פרטיים וכיום במסגרת שירותי בריאות כללית במרכז הילד והן במרפאת המבוגרים בעירי כפר סבא והן בקליניקה הפרטית שלי באזור השרון ובאון ליין.
בנוסף, שימשתי כמבקרת תזונת בגני ילדים והחטיבות הצעירות בבתי ספר יסודיים במסגרת עבודתי באגודה לבריאות הציבור.
אני חברה בפורומים המקצועיים של ילדים, ספורט, מטבוליזם, התנהגויות אכילה ובריאטריה של עמותת הדיאטנים עתי"ד ומקפידה על השתלמויות בקורסים מקצועיים בתחומים אלו.
Photo by Jill Wellington from Pexels
מה חשוב לי כדיאטנית לטיפול בהשמנה/תת משקל והתנהגות אכילה בילדים ובני נוער שתדעו?
המטרה הראשונה בטיפול בילדים היא להבטיח צמיחה תקינה במדדים תקינים ובריאות הגוף.
בילדים אני תומכת בטיפול באמצעות הדרכת הורים עם כמה שפחות מעורבות של הילד בטיפול עצמו. ההורים הם סוכני השינוי ומודל התנהגותי ובדיוק כפי שהם אחראיים לחינוך הילד והקניית מיומנויות וכלים התנהגותיים בנושאים אחרים, כך גם הם האחראיים להקנות אותם גם בנושאי התזונה והתנהגות האכילה.
ילד אינו מבוגר קטן, ולכן הטיפול בו אינו דומה לזה של מבוגר, יתרה מזאת, טיפול לא מתאים בילד עלול דווקא להזיק ולהחמיר בעיות אכילה או ליצור בעיות חדשות.
מעורבות יתר של ילד ודיבור חריג על תזונה וגוף עלול ליצור אצל הילד תחושות לחץ, מתח ולעיתים פרשנות לא נכונה של המסרים אותם אנו מעוניינים להעביר לו, ואז הנזק עולה על התועלת.
ניתן, תוך כדי טיפול, להחליט לשלב את הילד בטיפול, כמובן, אם הוא מביע את רצונו ואנו מוצאים כי יש בזה יתרון טיפולי, בכל מקרה את ההחלטה אנו נעשה במשותף – אני ואתם ההורים.
בבני נוער הטיפול משתנה. כאן כבר נדבר על חלוקת אחריות בין ההורים וילדיהם, שכן ההורים עדיין אחראיים על המזון המוגש ועל נהלי הבית, אולם בני הנוער כבר לרוב שותפים בהחלטות הקניה, סוגי האוכל המוגשים וכבר קובעים יותר את התנהגות האכילה שלהם.
בטיפול בהם אם כך יהיה שילוב של ההורים עם בן הנוער (כמובן תמהיל שמשתנה ככל שגיל בן הנוער גדול יותר).
בין אם הטיפול בילדים ובין אם הטיפול בבני נוער, המשמעות, היא שהשינוי הוא ברמת המשפחה, שמתגייסת כולה לתמוך בפרט בה, ובסופו של דבר, כך אני מאמינה, כל בני הבית יכולים לצאת נשכרים.
Photo by Elly Fairytale from Pexels
בגישת 5 השלבים בשילוב עם גישות טיפוליות נוספות אני מטפלת בילדים ובני נוער הסובלים מהשמנה, תת משקל, בררנות אכילה גם על רקע הפרעות קשב ואוטיזם בתפקוד גבוה, סוכרת ותסמונת מטבולית, שחלה פוליציסטית ומעי רגיז
הגישה התזונתית שלי, גישת 5 השלבים:
היום ברור יותר ויותר, כי בתחומי טיפול תזונתי רבים, אין טיפול זהה ושבלוני לכל מטופל, ואני תופרת ביחד איתכם ההורים וכשהילד/הנער מעורב, כמובן גם איתו את החליפה הטיפולית-תזונתית הכוללת שמתאימה לו, ואם יש צורך, אני מבקשת לשלב ביחד עם הטיפול שלי גורמים מקצועיים נוספים, שיעזרו בהתאמת החליפה הזו בצורה מיטבית.
על פי גישתי הטיפולית מאזנים את הגוף 5 השלבים, אותה פיתחתי מתוך ניסיוני לאורך שנות עבודתי בשילוב עם גישות טיפוליות נוספות, נברר יחד את בסיס הבעיה הן ברמת הילד וברמה המשפחתית, נתבונן יחד בדינמיקה שמנהלת אותנו ההורים ואת הילד, וניתן כלים לשינוי דפוסי ההתנהגות ובחירות המזון .
יחד נלמד לשלב בין ידע תזונתי ורפואי ובין אימון התנהגותי בדרך להצלחה בניהול אורח חיים בריא ומתאים במטרה להצליח ולשמר מדדים תקינים של הדם והגוף לשנים רבות.
ידע לבדו לא מספיק לייצר בנו שינויים לטווח הארוך
בצד לימוד עקרונות התזונה והמשמעויות הבריאותיות, נטפל יחד בנושא היישומי, היומיומי, בליווי יומיומי און ליין ונתאים באופן מידי כמעט את בחירות המזון וההתנהגות למצב העכשווי ולטיפול התרופתי הנוכחי.
מה ההכשרה המקצועית הרלוונטית שלי?
דיאטנית קלינית RD – בוגרת תואר ראשון B.sc.Nut במדעי התזונה בבית ספר ללימודי התזונה בפקולטה לחקלאות ברחובות השייכת לאוניברסיטה העברית ירושלים.
הכשרה מקצועית (סטאז') בבית חולים הדסה "עין כרם" ירושלים, וקופת חולים "כללית" מרפאת סוכרת "דגני" חדרה.
בוגרת קורס טיפול תזונתי בסוכרת – במסגרת המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א.
מחנכת לסוכרת ומחלות כרוניות נלוות – מיזם עוצמה היענות/היצמדות לטיפול, מניעת סוכרת והכשרת מחנכי סוכרת.
בוגרת 2 קורסים בתזונת ספורטאים – במסגרת הפקולטה לחקלאות בשילוב עם מכון וינגייט והן בקורס במסגרת המרכז לרפואת ספורט שערי צדק בניהולה של פרופ' נעמה קונסטנטיני.
בוגרת קורס תזונה ורפואת ילדים לדיאטניות – במסגרת מכבי שירותי בריאות.
בוגרת קורס תזונת תינוקות ופעוטות – במסגרת שירותי בריאות כללית.
בוגרת קורס הזנות מיוחדות – במסגרת שירותי בריאות כללית.
מאמנת NLP Practitioner, IN – מכללת "מטרות" כפר סבא.
בוגרת קורס העצמת המטופל, שימוש קליני במיומנויות קואוצ'ינג ותקשור מטעם שירותי בריאות כללית.
בוגרת קורס מיומנויות קשיבות בטיפול (מיינדפולנס) בטיפול התזונתי במסגרת שירותי בריאות כללית.
חברת פורום ילדים, סוכרת, היריון, ספורט, מטבוליזם והתנהגויות אכילה של עמותת הדיאטנים עתי"ד.
והתחילו בשינוי עוד היום