המיקרוביוטה ואני
היום, 29-5-2106, הוא "יום העיכול הבריא העולמי" וזו הזדמנות נהדרת לדבר על השותפים הקטנים והכל כך חשובים שלנו, מיקרוביוטת המעי.
כמה חשובה יכולה להיות מיקרוביוטה, תשאלו, אז התשובה היא שהיא עד כדי כך היא חשובה, שלאחרונה שודרג מעמדה ע"י המומחים ל"איבר" (מעתה יש לי ידיים, רגליים, לב, מעי ומיקרוביוטה), ויש אפילו המגדירים אותה כגנום המשני. מי היא אותה מיקרוביוטה?
מיקרוביוטת המעי, היא מה שנקרא בעבר פלורת המעי, אוכלוסיית המיקרואורגניזמים (מ"א) החיים במעי שלנו. מדובר בחבורה לא קטנה בכלל שמונה כ-10 טריליון מ"א, שוקלת לא מעט (כ-2 ק"ג) וכוללת לפחות 1000 מינים שונים של בקטריות ידועות להם כ-3 מיליון גנים (פי 150 מהגנום האנושי). 1/3 מאותם מ"א משותפים לכלל בני האדם, בעוד ש-2/3 ספציפיים לכל אחד מאיתנו, במילים אחרות, מיקרוביוטת המעי היא למעשה תעודת הזהות של כל אחד מאיתנו בדיוק כמו טביעת אצבע, וזו גם הסיבה לכינוי "הגנום המשני".
למה היא כל כך חשובה לנו?
כי למרות השונות בין האנשים, עדיין, המיקרוביוטה משמשת את כולנו באותו אופן, ובלבד שתהיה מאוזנת. בין היתר היא
מבטיחה עיכול תקין ועוזרת בעיכול מזונות מסוימים שלמעיים שלנו יש קושי בעיכולם
עוזרת בייצור ויטמינים מסוימים (מקבוצת B ו-K)
שומרת על שלמות המעי
בעלת תפקיד חשוב במערכת החיסונית של גוף בין היתר במלחמה במ"א עוינים
זהו?
זהו שלא, בשנים האחרונות המחקר בתחום גילה לנו עד כמה שאנחנו לא היינו מודעים לתפקידים נוספים וחשובים של המיקרוביוטה בשמירה על תפקוד תקין של גופינו ובבריאותו, וכמה עוד יש לנו ללמוד.
כפי הנראה, לאוכלוסיית המ"א במעי השפעה על מנגנונים מטבוליים בגוף הקשורים בהשמנה ובתחלואה במחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב וכלי דם.
ויש קשר למזון?
בודאי, קשר דו כיווני, המיקרוביוטה יכולה להשפיע על טיפול הגוף במזון, ובכיוון השני, למזון יכולת להשפיע עד כדי לשנות את המיקרוביוטה במעי. עיבוד המזון, תכולת הסיבים במזון, סוג המזון הנאכל (מבוסס פחמימה או מבוסס חלבון) ועוד, עשויים לשנות את סוג המיקרואורגניזמים, כמותם ופעילותם, ויותר מזה, ההשפעה עשויה להיות לדורות, כלומר, לא רק לנו, אלא לבנינו ולנכדינו.
בתחום המנגנונים המטבוליים וההשפעה על השמנה ותחלואה כרונית המחקר בעיצומו, רובו על בעלי חיים, וקרוב לודאי שיהיו גילויים רבים בנושא גם על בני אדם בהמשך, ועם זאת ניתן לומר כבר עכשיו, שתכולת סיבים טובה בתפריט (מפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות), מזון שאינו מעובד ומזון מותסס (יוגורט, חמוצים ביתיים ועוד) חיוביים למיקרוביוטה של המעי, וכמה שנהיה ידידותיים איתה, היא תחזיר לנו בשמירה על בריאות ותפקוד תקין של הגוף.